Nieuwe plastic tafeltennisbal op onze club

Het is ongetwijfeld opgevallen dat we met ingang van 1 september jl. met andere ballen spelen. En wel met de Tibhar plastic bal drie sterren 40+. De tafeltennisbond heeft besloten dat we verplicht over moeten stappen van de celluloid bal op de plastic bal en wel per 1 januari 2016. Eerder mag ook, maar dan moeten we dat wel officieel vermelden aan de competitieleiding. We hebben langdurig diverse plastic ballen getest en de Tibhar plastic bal kwam daar als beste uit. Doordat we bijna door onze voorraad celluloid ballen waren en we toch per 1-1-2016 over moeten naar de plastic bal, heeft het bestuur besloten om dat nu al te doen en hebben we dat gemeld bij de competitieleiding. Er zijn nog 16 andere verenigingen die ook nu al overgestapt zijn. Helaas zijn de plastic ballen duurder ( ruim € 1,20 per bal) en ook kwetsbaarder, dus wij doen een beroep op jullie om er met beleid mee om te gaan (dus bijvoorbeeld geen ballen op de vloer te laten slingeren, hierdoor wordt het risico van per ongeluk stuktrappen immers verhoogd).

Waarom een andere bal? (bron: artikel NTTC.nl van Martin de Jongh met de titel ‘alles wat je moet weten over de plastic bal’, zie http://nttc.nl/tafeltennis/van-celluloid-naar-plastic-bal-de-wetenswaardigheden-op-een-rij/)

In eerste instantie gaf de Internationale Tafeltennisfederatie ITTF aan dat de zeer milieuonvriendelijke productie van celluloid de nieuwe bal noodzakelijk maakte.
Later heeft de ITTF-president Adam Sharara toegegeven wat de werkelijke reden was: het spel te vertragen en zodoende kijkersvriendelijker te maken.
Hij zei bijvoorbeeld: “Als je Chinese spelers bezig ziet, kun je de bal nauwelijks volgen. Het spel moet langzamer. … Ik denk dat de nieuwe ballen een grote verandering voor de sport betekenen.”

Wat zijn de verschillen met de celluloid bal? (bron: artikel NTTC.nl van Martin de Jongh met de titel ‘alles wat je moet weten over de plastic bal’, zie http://nttc.nl/tafeltennis/van-celluloid-naar-plastic-bal-de-wetenswaardigheden-op-een-rij/)

De afgelopen decennia zijn er al de nodige veranderingen in de tafeltennissport geweest. Het Duitse ESN heeft in opdracht van de Materiaalcommissie van de ITTF onderzoek gedaan naar de effecten.
Ze hebben de plastic ballen vergeleken met celluloid ballen en daarbij gelet op het verschil in opstuiten en de spelersbeleving.
Kort samengevat:
1. De plastic ballen stuiten hoger op. Daardoor is hij makkelijker om op te reageren, maar ook moeilijker om het spel kort te houden.
2. Lagere snelheid. De plastic ballen zijn iets groter, iets dunner en/of er is meer luchtweerstand door het materiaal iets minder glad is.
3. Er zit minder spin in.