AED bij TSTZ Haarlem

De club heeft een AED aangeschaft. Een AED is van levensbelang bij een hartstilstand. Diverse leden hebben op de club een korte training gehad hoe het apparaat gebruikt kan en moet worden. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrileren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten heet defibrileren.

Tien leden hebben op 2 oktober jongstleden een training gevolgd hoe de AED gebruikt kan en moet worden. Naast het gebruik van de AED is ook geoefend met handmatig reanimeren. Ondanks het gebruik van de AED blijft dat namelijk noodzakelijk. Zie bijgaande foto’s. Ook zijn er leden die die al eerder een training hebben gehad bij andere organisaties. De AED hangt in de barruimte op de club naast de buitendeur bij de bar. Zie bijgaande foto.

Een AED kan levens redden. We weten van de verhalen dat bij andere tafeltennisverenigingen in onze afdeling daadwerkelijk door de toepassing van een AED levens zijn gered. Laten we desalniettemin hopen dat we AED bij onze club nooit hoeven te gebruiken.